OPG Davor Nemedan

imag3247

Sjedište OPG-a Nemedan Josip nalazi se u maloj ruralnoj sredini nedaleko grada Koprivnice, selu Sigetec. Lokacija obiluje plodnim tlima zbog neposredne blizine rijeke Drave, potoka Glibokog i nekolicine umjetnih jezera.

OPG Nemedan Josip posluje od samih početaka uređenja takvog pravnog oblika obiteljskih gospodarstava. Zapravo, poljoprivredna proizvodnja obitelji Nemedan prenosi se već generacijama.

U prošlosti se gospodarstvo bavilo prvenstveno uzgojem muznih krava te primarnom poljoprivrednom proizvodnjom hrane za vlastitu stoku.

Dolaskom novog vremena i nove generacije OPG Nemedan Josip okreće se novom obliku poljoprivredne proizvodnje, a to je ekološka proizvodnja bobićastog voća. Danas OPG ima zasađeni višegodišnji nasad bobičastog voća, tj. Haskapa. Nasad je zasađen na površini od 0,33 ha. U narednom razdoblju namjerava se proširenje proizvodnje bobičastog voća na dodatnih 1,63ha u vlasništvu OPG-a.

U cilju jedinstvene i što kvalitetnije proizvodnje OPG je učlanjen u Zadrugu Berry Organica. Na taj način zajedno s nositeljima drugih OPG-a, također članova zadruge, razmjenjuje iskustva i provodi tzv. “brain storming” u cilju što kvalitetnije proizvodnje, prerade i nastupa na tržištu.

Jedino složnost i združenost pojedinaca, zaljubljenih u ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje može dovesti do izvrsnih proizvoda, zadovoljnih potrošača, a na kraju i do ekonomskih koristi za OPG i cijelu zajednicu.