Kupina

20160913_181128

Kupina je višegodišnja biljka penjačica koja pripada porodici ruža (Rosaceae), rodu Rubus i podrodu Eubatus. Kupinu u prirodi nalazimo kao divlju biljku uz puteve, rubove šuma te na  zapuštenim površinama kao vrlo neugodan korov ali koji daje i slatke, zdrave  plodove!

Plemenite sorte kupina djele se u dvije osnovne grupe: sorte uspravnog rasta i sorte puzećeg rasta. Danas je u svijetu poznato više od 300 sorata kupina a kod nas su najrasprostranjenije sorte Thornfree i Black Satin.

Zadruga Berry Organica na svojim plantažama ima nasad sorte Thornfree ali i druge, novije sorte kupina (Chester, Loch Ness, Navaho …) iznimnih karakteristika i kvalitete (okus, veličina ploda i sastav).

Poznato je da su još stari Grci i Rimljani koristili kupinu kao hranu ali i kao ljekovitu biljku za liječenje brojnih bolesti i stanja. Osim plodova,  koristi se i lišće, kora te korijen kupine. Kupine su bogati izvor vitamina ( A, B1, B2, B3, B6, B9, C,E i K ), minerala ( željezo,kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink ), aminokiselina i esencijalnih vlakana. Kupine obiluju znatnim količinama različitih antioksidansa koji štite organizam od različitih bolesti i imaju snažan pozitivan učinak na zdravlje.